ביום חמישי האחרון קיבל בית המשפט המחוזי בירושלים בהרכב של שלושה שופטים את עתירת היועץ המשפטי לממשלה לבטל את הבחירות המקומיות בבית שמש ולקיים בחירות חדשות. לקריאת פסק הדין.
אנשים יודעים ש"יהיו בחירות חדשות בבית שמש" ושזה "בגלל החרדים הרמאים" אבל לא ממש מבינים מה קרה.
מטרת הפוסט הזה הוא להבהיר מה קרה, מתוך מה שקראתי בפסק הדין, וגם לספר מה צפוי.
בבחירות ניצח ראש העיר המכהן אבוטבול את אלי כהן בהפרש של כ 1,000 קולות.
ביום הבחירות תפסה המשטרה כמה מאות תעודות זהות בשתי דירות בשכונה חרדית.
על השולחן במרכז הסלון ניצבה ערימה שהכילה 62 תעודות זהות ושני דרכונים. לתעודות הזהות היו מודבקים פתקים שעליהם רשומים מספרי קלפיות. בנוסף נמצאו בדירה זו רשימות של קלפיות, רחובות ומספרי בתים. על גבי רשימת הקלפיות הופיע הסמל של רשימת "כח" (כלל חסידי וקהילות ירושלים) ולצידה העתק של פתק ההצבעה למר אבוטבול. כמו כן נמצאו בדירה מספר זוגות משקפיים ושקית שהכילה מטפחות ראש וכובעים. בתשובה לשאלת השוטר אישרה אחת העצורות כי מדובר בתחפושות.
בבית שמש חיות קהילות של חרדים "קנאים" אשר אינם מצביעים בבחירות. לפי הערכה (עמ' 47 והלאה בפסק הדין) מספרם בערך 2,800 בעלי זכות בחירה.
כדי "לעקוף" את האיסור להצביע, הפעילים של רשימת "כח" אספו מהם את תעודות הזהות כדי להצביע בשמם. כך, יכלו אותם "קנאים" לקיים את פסק ההלכה אבל גם לא לגרום להפסד של ראש העיר החרדי.
אחד מהתפישות השגויות בקרב הציבור החילוני הוא ש"ראש העיר החרדי של בית שמש הוא רמאי". כותבים השופטים בפסק הדין:
ויודגש בשלישית שאין אנו קובעים או מביעים כל עמדה באשר למעורבות ישירה של מר אבוטבול בליקויים הרבים שהובאו לפנינו – לא נטען כך על ידי המערערים; ולא הובאו ראיות למעורבות שכזו ישירה או עקיפה
החילונים שאינם מכירים את העובדות משתמשים בטענת "החרדים הרמאים" כדי להצדיק את מה שכבר ידעו מקודם. החרדים, שהפסידו במשפט, משתמשים בהפסד כדי לחזק את תחושת הרדיפה שלהם.
לא פשוט לתפוס את העובדה שבחירות בוטלו בעקבות רמאות אבל האדם שנבחר לא מואשם ברמאות.
כתושב בית שמש, הבעיה שלי עם אבוטבול אינה שהוא רמאי (כי אני לא יודע את זה) אלא שהוא ראש עיר גרוע. יכול להיות ראש עיר חרדי טוב שייטיב עם כל תושבי העיר, אבל אבוטבול לא מתאים לתיאור הזה.
ומה הלאה?
בבחירות הבאות, לקנאים תהיה בעיה. אם ישנו הרבנים שלהם את פסקי ההלכה, הם ילכו להצביע.
אם לא ישנו הרבנים את פסקי ההלכה שלהם, הם לא יוכלו להצביע ואנחנו נרוויח מכך.
בכל מקרה, בבחירות החוזרות, לא נאפשר חזרה על הרמאויות.
על פי חוק, עם פסיקה של בית המשפט על ביטול הבחירות, משרד הפנים צריך להכריז על תאריך חדש לבחירות החוזרות.
בש"ס מתלבטים האם לערער לבית המשפט העליון. על פי מה ששמעתי ב"רדיו קול חי" עם הינתן פסק הדין, לצד המפסיד יש ייתרון בערעור. ראשית, בית המשפט העליון לא מחוייב לתת פסק דין תוך זמן מסויים, ואז אפשר יהיה להכין את הערעור בנחת. שנית, אם הערעור "יימרח", אולי יתקיימו הבחירות עם ספר בוחרים חדש שאליו יצטרפו תושבים חרדים חדשים והאיזון ישתנה.
במערכת הבחירות הבאות אנחנו נצטרך לעבוד קשה כדי להביא לקלפי כל בוחר אפשרי. כפי שראינו בבחירות הקודמות, הקרב הוא צמוד. כמו שאנחנו נעבוד קשה להביא לקלפי כל בוחר, כך גם הצד השני.
מערכת בחירות היא עניין יקר, שלא לדבר על המערכת המשפטית.
בזמן הקרוב נעלה קמפיין גיוס כספים מהציבור ברחבי הארץ כדי לתמוך בנו במאבק על בית שמש טובה לכל תושביה.
אני מקווה שתיענו לפנייה שלנו.