בחנוכה ביקרנו את משפחתה של בת דודתי בקיבוץ מחנים שבצפון.
מוּלי, בן זוגה של בת דודתי, סיפר לנו על הפעילות שלו למען פיוס בין היהודים והפלסטינים. (עוד על כך בסוף הפוסט).
ביקשתי ממנו שבהזדמנות הקרובה שהוא ייפגש עם ערבים, ישאל אותם על קופסת הטישו שנוכחת בצילומים רשמיים בפגישות של מנהיגים ערבים.
היום קיבלתי ממנו את האימייל הבא:
ביום חמישי הקרוב מתוכננת לנו פגישה עם מנהיג פלסטיני בביתו, ובה הוא מוכן להסביר לנו רעיון חדש שלו לסולחה פלסטינית עם היהודים.
היום צוות השלום שלנו נפגש בשפרעם. בסיכום הפגישה הגדרנו את עצמנו כסטרטאפ בשלבים הראשונים של גיוס המשאבים. אחד מארבעת חברי הצוות הוא איש הייטק וותיק. סוכם לפתוח בלוג פיוס, ולתרגם את המסר לשפה אמנותית קליטה.
לפני הפגישה בביתו של חבר הצוות משפרעם, שהוא ממשפחה ערבית בעלת מסורת עשירה, שאלתי על הטישו, תוך כדי כך שאני מצביע על קופסת טישו מפוארת במידות 40X20X20 ס"מ עם ערבסקות של עץ ומתכת, שעמדה על השולחן בסלון. וזה ההסבר שקיבלתי ממנו:
בחברה הערבית העתיקה הייתה מסורת עשירה ומאוד מחייבת של הכנסת אורחים. לא היו מים זורמים, והאוכל היה בעיקרו מאכלי קדרה למיניהם שהוגשו בקערות או צלחות גדולות למרכז השולחן, ונאכלו בעזרת הידיים. כדי לפתור את בעיית ההיגיינה לאחר הארוחה היה על המארח להגיש יחד עם האוכל, קערת מים, צלחת עם סבון, ומגבת אישית לכל אורח, שהוחלפה במידת הצורך. עם ההתקדמות הטכנולוגית הוחלפו קערת המים והסבון בכיור הקרוב לשטיפת הידיים, והמגבת האישית בקופסת הטישו. על מארח להראות שבקופסת הטישו שלו יש מספיק טישו כדי לספק את צרכיהם של כל האורחים שיגיעו לבקר אצלו. חובת האספקה של המגבת האישית, עדיין בתוקף, בכל אירוע שיש בו מרכיב של הכנסת אורחים.
עכשיו אני רגוע ויכול למצוא דברים חשובים אחרים שמהם אוכל להיות מוטרד.
– – –
סולחה – פיוס בין הפלסטינים לבין היהודים בישראל.
הרעיון הוא להגיע להסדר מדיני שיאפשר ליהודים בישראל להרגיש שמטרות הציונות הושגו, ויאפשר לפלסטינים להרגיש שכבודם הוחזר להם ושהם קיבלו הצעה הוגנת. הרעיון הוא להגיע למשא ומתן על פי דגם של צוות פיתוח ולא על פי דגם של משא ומתן משפטי. משא ומתן שבו כל צד שואל את הצד השני מה הפתרון הטוב לו, ולא מתרכז רק בהישגים שיקבל הצד שלו.
הרעיון צמח במעגל הקשבה של תנועת שביל זהב – MIDDLEWAY – שחברים בו ישראלים – יהודים וערבים, ופלסטינים. ההצעה להסדר מדיני שהגענו אליה במסגרת הדיונים במעגל ההקשבה מעוררת התעניינות רבה אצל חברי "פתח" בכירים המכהנים בתפקידי ניהול בכירים בראשות הפלסטינית.
מצורף הנוסח האחרון של ההצעה שלנו. ההצעה היא ביטוי של תהליך, ולכן כל מרכיב בה יכול להשתנות, כל זמן שמטרות התהליך נשמרות.
מספר הטלפון והאימייל של מולי נמצאים במסמך. אתם מוזמנים ליצור איתו קשר.
זה אחלה, איפה החלק שבו המדינה הפלשתינית מפצה את אזרחי ישראל שנפגעו בפעולות טרור ובמלחמה, שנפלו עליהם טילים, שפוצצו אותם באוטובוסים, על ידי ארגונים שהם חלק מההנהגה הפלשתינית?
והאם התוכנית הזו כוללת גם חילופי-אזרחים, כך שאזרחי ישראל שמגדירים עצמם כפלשתינים (וחברי כנסת כאלה!) יעברו לפלשתין ויחזירו את תעודות הזהות הישראליות שלהם?
האם התוכנית תאפשר גם ליהודים לגור בשטחי מדינת פלשתין, או רק לערבים לגור בשטחי מדינת ישראל?
ומה יקרה כשמדינת פלשתין לא תהיה דמוקרטיה, ולא תציית להסכם הזה?
נראה שכמה אנשים עם חלומות באוויר וראש באדמה כתבו את ההסכם הזה.