הרדיו החכם
הוזמנתי לדבר ביום עיון של רשות השידור בנושא עתיד הנוכחות של רשתות הרדיו באינטרנט. הכותרת של השיחה שלי רשומה כ"אתרי אינטרנט של תחנות רדיו מנקודת המבט של המשתמש" אבל מאז, כשהתחלתי לחשוב על העניין (בעצם, בפעם הראשונה בחיים שלי) הבנתי שהנושא האמיתי הוא לא "אתרי אינטרנט של תחנות רדיו" אלא "הרדיו החכם". לא אמצעי ההולכה של שמע וטקסט אלא מערכת שלמה של זרימת סוגים שונים של מידע בשני הכיוונים.
יום העיון יתקיים ביום ראשון הקרוב. אני מפרסם כאן את המחשבות שלי ואני מניח שעד יום ראשון יתווספו עוד. אני אשמח לקבל מכם עוד רעיונות ותגובות ולשלב אותן בשיחה שלי.
כשאני חושב על הרדיו החכם לעומת הרדיו הנוכחי אני חושב על התמונה הזאת.
ברדיו הישן אפשר להדליק ולכבות, לבחור תחנה, להגביר ולהחליש. וזהו.
הרדיו החכם משדר גם מטא-מידע על התוכן המשודר. מכשירי הקליטה מבצעים סוגים שונים של פעולות כדי להתאים את מה שנשמע להעדפות המאזינים.
הרדיו החכם מקבל קלט מסוגים שונים מהמאזינים וממכשירי הקליטה ופועל בעקבות כך בצורות שונות.
גם ברדיו החכם אני רוצה לשמור על התפקיד החשוב ברדיו המסורתי: העורך. העורכים בוחרים תכנים ומצרפים אותם לכדי רצף של עניין והנאה. גם בעולם אינטרנטי שבו הבחירה של המאזין אפשרית כמעט עד בלי גבול, עורכים חכמים עוזרים לגלות תכנים חדשים ולעורר ענין.
נקודת מבטו של המאזין
אני לא מתכוון לאפיין כאן את כל מערכות הרדיו החכם אלא לפנטז על פתרונות אפשריים שהרדיו החכם יציע לבעיות הקיימות ברדיו הקיים.
כמו כן, אני לא מתכוון לקחת בחשבון את היכולות הטכנולוגיות הקיימות, את היכולות הכלכליות לממש את הרעיונות וכן אינני מתכוון לקחת בחשבון את המגבלות החוקיות.
בחירה – אני לא רוצה לפספס תכנים מעניינים שמשודרים בתחנות אחרות. אני רוצה להגדיר למכשיר הקליטה שלי איזה תכנים מעניינים אותי ואז לשמוע אותם בזמן שהם משודרים, בלי קשר לתחנה שבהם הם משודרים. אם בחרתי להקשיב לתחנה מסויימת, אני אשמח לקבל "פריצות" של שידורים מתחנות אחרות אם משדרים שם משהו שמאד מעניין אותי, ואז בסיום לחזור לתחנה המקורית.
עוד מידע על התוכן המשודר – אני רוצה לדעת עוד על מה שמשודר, אפילו אם לא הכריזו על כך לפני, בזמן או אחרי השידור. אני רוצה לקבל את המידע בקריאה או בשמיעה, מה שמתאים למצב הנוכחי שבו אני נמצא (נהיגה, מחשב נייח, מכשיר נישא ביד וכו').
שמיעה חוזרת – אם אני מתחיל לשמוע משהו מהאמצע, אני רוצה שתהיה לי אפשרות לשמוע עכשיו או אחר כך את התוכן המשודר. לדוגמה, אם אני נוהג ברכב, אני יכול לחייג למספר מקוצר של התחנה ולנתק. זה יהיה סימן למחשב התחנה לשלוח לי סמס עם קישור לתחילת הקטע.
שמירה – אני רוצה שתהיה לי אפשרות קלה לשמור אצלי לשמיעה חוזרת את מה ששודר. אם זה מלל או צליל, לא משנה.
תמלול – אם אני שומר מלל, אני רוצה אפשרות לקבל את המלל בטקסט ולא רק בשמע.
השתתפות בעריכה – אני רוצה שתהיה לי אפשרות להשפיע על התוכן המשודר. לדוגמה, שיהיה במכשיר הקליטה כפתור "אהבתי". ע"ע רשת של מחוות. בתכנית הבוקר שלו ב 88FM רוני ידידיה כל הזמן מבקש/מציע למאזינים להתקשר ולספר לו מה הם אוהבים לשמוע. כך הוא מתאים את עריכת התכנית להעדפות המאזינים.
עוצמה משתנה – אני רוצה שמכשיר הקליטה יידע מה חשוב לי ויגביר ויחליש את השמע על פי העדפותי. לדוגמה, להגביר בחדשות ובמלל שמעניין אותי ולהנמיך לרקע בשאר השידור. או ההפך – להגביר במוזיקה ולהנמיך בדיבורים.
השתלבות במרחב – כאשר אני מחפש בחדשות או בתוכן כללי אחר באינטרנט, אני רוצה למצוא שם גם מידע שמגיע מהרדיו. חבל מאד שבאתר על חוק ההסדרים אין תכנים מהרדיו.
עד כאן הרעיונות שלי. אשמח לקבל מכם עוד רעיונות.
נשמע מרתק ביותר! איפה ומתי יום העיון?! האם הוא פתוח?!
מזה זמן אני חושב על כך שמכל מדיה המתפרסמת באינטרנט אפשר לקבל שידור RSS (מלה מתוך טקסט) אבל לא ניתן לקבל RSS ממילה מתוך שידור רדיו.
אם יהיה כזה דבר, זה יכול להיות מעניין ביותר.
שבת שלום
צודק בקשר ל RSS – אני אוסיף פסקה על "השתלבות במרחב".
זה הוא יום עיון פנימי של רשות השידור.
אני יודע שאמרת שאתה לא מתייחס למגבלות טכנולוגיות, אבל בכל זאת.
כל הטכנולוגיה לא מושלמת לגמרי, 'פריצות לשידור' עלולות להיות הדבר הכי מרגיז שיש. כי אם התוכנה מזהה בדיוק את הטעם שלי, היא תדע מתי יש משהו שאני מאוד אוהב, ואפשר לדרוס משהו שאני קצת אוהב. אבל אם היא הבינה רק בערך, זה סתם יפריע.
יש המון רעיונות!!
מכיר את האתר המופלא- http://www.last.fm
?
אפשר לתייג שם שירים לקטגוריות מסויימות משלך ואז לבקש לשמוע את אותן קטגוריות, אפשר לבחור שיר מסויים ולבקש מהאתר להשמיע שירים באותו סגנון, באתר דיזר ניתן גם ליצור פלייליסט ולשמוע אותה ולדרג ולציין העדפות מוסיקליות. אפשר לשמוע שירים שאנשים שמזוהים כבעלי סגנון מוסיקלי דומה, אוהבים לשמוע (ב LAST.FM נקראים "שכנים"), ניתן גם להוסיף תוכן רלוונטי כגון מידע על הופעות של אומנים שכאלה. בקיצור- יש המון מה לעשות!!! דבר נפלא!
מה לגבי תוכן מאזינים?
בלוגים משודרים
טוויטר מושמע
….
קוראים לזה פודקאסטים. גם אתה יכול. תתחיל כאן
הי חנן,
אני לא מגיבה פה הרבה, אבל קוראת בשקיקה.
יש בגארדיאן בלוג של טום רובינסון, מוזיקאי שיש לו תוכנית חצי שבועית (איך קוראים לתוכנית שמשודרת 3 או 4 ימים בשבוע?) בביביסי. יש שם הרבה רעיונות, בעיקר איך להשתמש ברדיו כדי לקדם (ומצד המאזין להכיר) מוזיקה חדשה.
זה פוסט קצת ישן, אבל נראה לי מאוד מתאים לעניין שלך:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2007/feb/02/radio
גם אני נגד הפריצות לשידור. אולי איזושהי דרך הודעה אחרת, נעימה יותר, או שזה פשוט יישמר לך להאזנה מאוחרת יותר. מה שמביא אותי לנקודה השניה שלי – אתה באמת רוצה לשמוע משהו בזמן שהוא משודר? באמת תיתן לדבר כמו רדיו להכתיב את סדר היום שלך? :) אני חושבת שבעתיד יהיה אלמנט חזק של הקלטה [וכך אם דברים שמעניינים אותך משודרים בו זמנית, כולם או אלה שאתה לא מאזין להם – יוקלטו] שיפטור אותנו מהצורך לרוץ לרדיו כי בדיוק מתחיל ורדה רזיאל ז'קונט. גם ככה נהיה מפונקים מדי מכל הVOD והממירים המקליטים.